Tips!

Tänkte tipsa om en sak som gör mitt användande av p-datorn både roligare, och bättre. Då p-datorn har en ganska lite display där man inte kan se mycket informtion på samtidigt så kan det vara lite småkrångligt att se statistik på den. Jag personligen tycker att det här med statistik är rätt skoj, och det har fått mig att lära mig mycket mer om hur min kropp funkar. Så därför har jag laddat ner två appar, där man enkelt kan föra in ens temperatur i, och se hur det ändrar sig från dag till dag. Anledningen till att jag har två appar är för att jag än inte bestämt mig över vilken jag gillar bäst. Båda är i grund och botten mens-appar, men med en massa andra funktioner.
 
App Nr.1, WomanLog. Tycker nog bäst om diagramet i den här appen.
 
 
Det gula är när jag har mens, den lila blomman när appen tror jag har ägglossning (dock har jag insett att detta inte stämer helt), och det små blombladen ska visa min fertila period.
 
 
Här ser vi då hur min kropstemperatur ändrar sig under en cykel. Det gula markerar mens. jag tycker det är så farcinerande att det är så lika varje månad!
 
App Nr.2 heter Ovuview (vaddå svårt att uttala?!), en app jag tycker har smidigare menskalender, men inte lika snyggt och tydligt diagram. Dock fick denna app fnatt denna cykel, och påstod att jag skulle ha mens en vecka tidigare än vad jag, p-datorn, och den andra appen trodde. Men annars funkar den fint!
 
 
Ett stycke menshjul! Denna app förutspår också ägglossning, som inte helt stämmer heller. Detta tycker jag är lite tråkigt, och de borde vara tydligare med att faktiskt skriva att det inte är helt korrekt. Dock väldigt bra med en tydlig nedräkning till nästa mens.
 
 
Diagram. Detta kan dock vara smidigare om man tydligt vill ha statistik om flöde, smärta osv. 
 

Båda dessa appar är gratis, och jag tycker att de är väldigt bra att ha, iallafall om man som jag vill kunna se diagram på sin kroppstemperatur! Är man på jakt efter en enkel mensapp vill jag dock tipsa om Clue, smidig, tydlig och framförallt snygg! Där slipper man dessutom att överösas av rosa blommor.
 
Om någon har frågor om p-datorer (eller något annat angående preventivmedel) får ni hemskt gärna lämna en kommentar!
 
 
 
 

Mensvärk, skogar och dödsmetal.

Hallå! Jag ägnar dagen åt att ligga i sängen pga fökylning och mensvärk. Tänkte att jag kunde spendera tiden med att knåpa ihop en liten presentation om mig själv.
 
Emma heter jag. Jag är 19 år, och går sista året på gymnasiet, på bygglinjen. Vad jag vill jobba med när jag blir stor är en bra fråga, men snickare får duga så länge. Jag bor en bit utanför en mellanstor stad i Sverige, ute i skogen, i en sommarstuga där raggsockor rimligtvis borde ingå i hyran. Den delar jag med en fantstisk man, och två katter som är proffs på att göra saker de inte får. Utsikten från vårt sovrummsfönster är så fin att man tappar andan, och även om jag alltid fantiserat om att besöka och leva på jordens alla hörn så har jag insett att detta faktiskt är den vackraste platsen i denna värld.
 
 
Intressen då? Det har jag massvis av! Dock ett halvtaskigt psyke som gör att jag sällan ägnar mig åt andra saker än att slösurfa, men det är en annan femma. Jag lajvar, vilket för den oinvigde kort och gott kan förklaras som improviserad teater, utan publik, ofta medeltida-fantasy. Gärna ute i skogen, utan el och vatten, vilket är underbart tills man har mens och feber. Kvalitetsmisär. Syr därför rätt mycket, och på senaste tiden har jag blivit intresserad av mer historiskt korrekta grejer, gärna medeltid. Dock en dyr hobbie som får vänta tills jag har ett jobb. Medeltidsveckan i Visby är också ett intresse, vem älskar inte ett veckas långt fylleslag med tillhörande maskerad? 
 
 
Musik lyssnar jag gärna på, speciell metal. Är ganska mycket allätare med rätt dålig koll på genrer, men ofta blir det melodiskdödsmetal, folk/pagan-metal och lite kukclownsmetal från Skitarg. Rätt dålig på att ha favoritband, men lyssnar mest på Finntroll, Skitarg, Sabaton, Raubtier, Anaal Nathrakh, Amon Amarth, Gormathon, In Flames, Dark Tranquillity,Eluveitie, Insomnium, Tyr osvosv. Bra musik.
 
 
Min största förebild är Karinskostgrepp-Karin, lyssna på hennes och Sara Togstads podcast Karin & Sara! Bäst.
 
Mer då? Feminist är jag. Periodare när det gäller fandoms, Sherlock och Harry Potter är det som gäller då. Mina favoritfilmer är de som innehåller Paul Bettany, och jag tycker om att spendera timmar på tumblr. Älskar att åka bil, gärna ner till ett blåsigt Skåne. Vill man se mer av mig finns jag på instagram under namnet Itspathetichonestly och min tumblr heter greytroll.tumblr.com.
 
 
Kram på er!
 
 

Vem passar en P-Dator för?

Min spontana reaktion när jag jag hörde talas av p-datorer var i princip "Intressant, men låter jobbigt, inget för mig". Senare insåg jag dock att P-Datorn passade mig perfekt, den var ju just för mig. Så för vem passar den för, och kanske ännu viktigar, vem passar den inte för?
 
En P-Dator går ju som sagt ut på att den med hjälp av en termometer mäter din basaltemperatur och lär sig hur den ändrar sig under menscykeln. För att kunna få fram ett trovärdigt resultat så måste man ha sovit i minst fyra timmar innan man mäter temperaturen, vilket gör att personer med diverse sömnproblem inte alltid kan använda den. Om man äter mediciner som på något vis ändrar ens temp så är en p-dator inte heller pålitligt, likadant om man har en extremt oregelbunden temperatur
 
Men en stor faktor som avgör om en p-dator är något för dig skulle jag säga är ens sexuella preferenser. För med en p-dator så får man inget skydd, så som man får av p-piller och kondomer, man får bara vetskap om när man kan bli gravid, vilket brukar vara under ca 10 dagar. Så vill du och din partner kunna ha oskyddat, omslutande sex dagligen/när som helst så kan en p-dator upplevas som väldigt begränsande, då du kanske bara har 10-15 mensfria, ickefertila dagar under en cykel. Detta varierar ju dock beroende på längden på din cykle och längden på mensen.
 
Så är du inte beredd att kompromissa med ditt sexliv kanske det här inte är det bästa alternativet. Sen är det ju rätt bra att komma ihåg att det finns tusentals andra sett att ha sex på än just omslutande sex, och om man vill kan man ju se begränsingen som en utmaning! Dessutom så går det ju självklart bra att kombiner en dator med någon typ av barriärmetod, såsom kondom, pessar eller femidom.